Araç Kiralama Nasıl Yapılır?

1) Rezervasyon Yaptırın!

Araç kiralamada ilk adım rezervasyon yaptırmak olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada rezervasyon işleminizi nasıl yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bu işlemi araç kiralama hizmetinin sunulduğu internet sitesini ziyaret ederek kolayca yapabilirsiniz.

Erken rezervasyon yaptırmanın size daha ekonomik fırsatlar sunacağını unutmayın. Rezervasyon işleminizi çağrı merkezlerini arayarak da gerçekleştirebilirsiniz. Firmalara e-posta göndererek de fiyat ve araç teklifi alabilirsiniz. Bu kısımda araç kiralama koşullarını detaylıca okumayı ihmal etmeyin.

Kiralama işleminizi gerçekleştirmeden önce yurt içinde araç kiralarken bilmeniz gerekenleri listelediğimiz blog yazımıza göz atabilirsiniz.

2) Rezervasyon Bilgilerinizi Girip Kendinize En Uygun Olan Aracı Seçin!

Rezervasyon işleminizi nasıl yapacağına karar verdikten sonra sıradaki adım bilgilerinizi girip kendinize en uygun olan aracı bulmak. Bu kısımda lokasyon bilginizi ve aracı kiralamak istediğiniz tarihleri girmeniz gerekiyor.

3) Fatura ve Ödeme Bilgilerinizi Düzenleyin!

Aracınızı da seçip rezervasyon işleminizi tamamladıktan sonra fatura ve ödeme bilgilerinizi düzenlemeniz gerekiyor.

Kişisel bilgilerinizi rezervasyon işlemi sırasında girmeniz gerektiğinden bahsetmiştik. Eğer faturanızdaki adresin kişisel adresinizden farklı olmasını isterseniz yeni bir “Bireysel” veya “Kurumsal” fatura adresi girmeniz gerekiyor. Sipariş faturanızın eksiksiz ve doğru bir biçimde kesilebilmesi için fatura bilgilerinizin doğru olduğundan emin olun. Faturanızı farklı bir adrese veya alıcı ödemeli kargo ile isterseniz rezervasyon esnasında bunu belirtmeniz yeterli olacaktır.

Araç kiralama işleminin tamamlanmasının ardından kontratınız kapatılıyor.

Faturanız en geç yedi iş günü içerisinde düzenleniyor ve tercihinize bağlı olarak posta veya e-posta ile adresinize gönderiliyor.

4) Aracı Nasıl ve Nereden Teslim Alacağınızı Belirleyin!

Rezervasyon ve ödeme işlemleri tamamlandıktan sonra sıra kiraladığınız aracı teslim almaya geliyor. Rezervasyon bilgileriniz siz işlem yaptıktan hemen sonra araç kiralama ofisine iletiliyor. Bu bilgiler aynı zamanda size e-posta ve SMS olarak gönderiliyor. Siz de rezervasyon bilgileriniz ile kiralık araç ofisine gittiğinizde aracınızı teslim alabilirsiniz. 

Bazı firmaların havaalanında karşılama hizmeti bulunuyor. Bu tarz bir hizmet veren ofislerde üzerinde isminizin yazılı olduğu bir çağrı panosu ile karşılanıyorsunuz ve otoparkta aracınız size teslim ediliyor. 

Adrese teslimat hizmeti ise kiralama firmalarının şubelerinin uygunluk durumuna göre değişiklik gösterebiliyor.

Konu hakkındaki detayları öğrenmek için kiralama yapmak istediğiniz şube ile iletişime geçebilirsiniz. Bu şekilde sizin kiralama yapmak istediğiniz bölgede adrese teslim yapılıp yapılamayacağını öğrenebilirsiniz.

5) Aracı Nereye Teslim Edeceğinizi Belirleyin!

Aracın teslim işleminin yapılabilmesi için kiraladığınız aracı önceden belirttiğiniz istasyona götürmeniz gerekiyor. Bu işlemi çok kolay bir hale getirmek için güzergâhınızı planlamanızı öneririz.

Araç kiralama şirketleri geç teslim edilen arabalardan ceza ücreti aldığı için arabayı teslim etmeniz gereken son tarihi kontrol etmeniz çok önemli. Alış istasyonu ile dönüş istasyonunuzun farklı olması durumunda oluşacak tek yön ücreti için rezervasyon sorumlusuna danışmanız iyi olacaktır. 

Araç kiralamaların çoğunda “dolu alım ve teslim” yakıt koşulu bulunuyor. Bu koşul arabayı teslim aldığınızda yakıt deposunun tam dolu olacağı ve sizin de teslim etmeden hemen önce depoyu tamamen doldurmanız gerektiği anlamına geliyor. Bu yüzden aracı teslim etmeden önce depoyu doldurabilmek adına online haritalardan benzin istasyonlarını kontrol edebilir ve aracın deposunu doldurabilirsiniz.  Aracın deposunun tam dolu olduğunu kanıtlamanız gerekirse diye yakıt satın aldığınızda makbuz istemeyi unutmayın.

Eğer aracı “Ön ödemeli” gibi diğer yakıt koşulları ile kiraladıysanız arabayı dolu depoyla geri getirmeniz gerekmiyor. Yakıt koşulunuzu kontrol etmek için kiralamanızın şart ve koşullarına ya da onay e-postanıza göz atmayı unutmayın.

Teslimat sırasında arabanın mevcut durumunu gösteren fotoğraflar çekmeniz iyi olacaktır. Yakıt göstergesi, kilometre sayacı, arabanın ön, arka ve yan kısımlarının fotoğraflarını çekebilirsiniz. Bu fotoğraflar kiralamadan sonra hasarla ilgili herhangi bir sorun çıkması durumunda sizin için faydalı olabilir.

Aracı teslim etmeden önce araçtaki bütün eşyalarınızı aldığınızdan emin olun. Bagaj, torpido gözü, kapı cepleri, koltuk altları ve koltuk arkası ceplerini kontrol etmeniz iyi olacaktır. Kişisel eşyalarınız dışında kiralama noktasındaki çalışanların size verdiği tüm belgeleri de almayı unutmayın. 

Park yerinde bir yetkili bulunuyorsa kendisi ile iletişime geçin. Temsilci sizinle birlikte aracı kontrol ederek size kiralama sonu (check-in formu) belgelerini teslim edip sizden arabanın anahtarını alacaktır. Her şeyin yolunda olduğu teyit edildikten sonra güvenlik depozitonuzun blokesi kaldırılacak veya size iade edilecektir. Fakat bu tutarın size ulaşması iki hafta alabilir.

Park yerinde herhangi bir yetkili bulunmuyorsa araba anahtarlarını bırakabileceğiniz bir emanet kutusunu bulmanız gerekiyor. Bu kutuların üzerinde kiralama şirketinin adı ve logosu oluyor. Emanet kutularını uygun bir çalışan olmadığında veya araç kiralama ofisi kapalı olduğunda kullanmanız gerekebilir. Eğer araba anahtarlarını bırakabileceğiniz bir emanet kutusu göremezseniz bilgi veya telefon numarası için ofis kapısını kontrol edebilirsiniz.

Kiralama süresince her türlü soru ve sorunlarınız için size bildirilen telefon numarasından yetkili çalışanlara ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Kiralama İçin Araç Seçimi